Opis

Jeśli w pobliżu domu jest rzeka, wokół rozciągają się pola i można codziennie oglądać wschody i zachody słońca, to wtedy taki dom, zaprojektowany z uwzględnieniem charakteru otoczenia oraz potrzebami mieszkańców, staje się pełną światła, zanurzoną w zieleni częścią pejzażu.

Wolnostojąca, dwukondygnacyjna willa ma wyraźnie wyodrębnioną, horyzontalną część parteru, przypominającą prosty, solidny cokół, oblicowany naturalnym kamieniem. Nad nim znajduje się nadbudówka, której lekkości nadają idealnie gładko otynkowane elewacje boczne oraz w całości przeszklone elewacje od ulicy i ogrodu (osłonięto je ukośnie ściętymi ścianami, zapewniając tym samym ochronę przed ostrym światłem i uzyskując dodatkowo wrażenie otwierających się okiennic). W budynku na planie wydłużonego prostokąta, z wejściem i dojazdem od strony zachodniej, większą część parteru zajmuje salon połączony z salonem muzycznym, kuchnią i jadalnią – ta przestrzeń, sprzyjająca wspólnemu spędzaniu czasu i obcowaniu z muzyką, otwiera się wielkimi przeszkleniami na trzy strony świata. Wysokie, przesuwane szyby umożliwiają pełne zintegrowanie wnętrza z otoczeniem – jadalnię i salon można zwiększyć o powierzchnię tarasów, a charakterystyczne murki, wysunięte poza obrys domu, zapewniają prywatność i optycznie wydzielają prywatną strefę ogrodu i tarasów. Na piętrze okna sypialni i pokojów dzieci tworzą szklane ściany, dzięki którym, jak na panoramicznym ekranie, można oglądać wschody i zachody słońca.

Architekt

Kabarowski Misiura Architekci

www